Bolile plantelor agricole cauzate de ciuperci fitopatogene însoțesc agricultorii încă de la începuturile agriculturii. Gama modernă de produse chimice pentru protecția plantelor împotriva bolilor se bazează pe o combinație rațională de fungicide de contact cu multiple tipuri de acțiune, care previn infectarea plantelor, și substanțe sistemice cu acțiune specifică, capabile să suprime dezvoltarea patogenului .
Novachem
O gamă largă de fungicide vă permite să asigurați protecția complexă a tuturor culturilor agricole de importanță economică împotriva bolilor.
AVANTAJE: – posedă efect preventiv, terapeutic și de eradicare; – eficiență sporită contra agenților patogeni rezistenți la derivați triazolici și la metalaxil; – eficient contra principalelor boli ale castraveților și tomatelor, atât în câmp deschis, cât și în spații protejate, precum și al cartofilor și viței de vie; – posedă acțiune de protecție stabilă pe termen lung și eficiență constantă; – asigură o protecție eficientă și de calitate a strugurilor de masă și pentru vinificație.
MECANISM DE ACȚIUNE: ARTEC 25 EC are o acţiune sistemică și translaminară, care pătrunde prin frunză, o protejează de atacurile agenţilor patogeni de pe ambele părţi. Azoxistrobin are un efect profilactic, terapeutic, antisporulator, inhibând germinarea conidiilor pe suprafaţa frunzei și distruge miceliului patogen în interiorul frunzei, de asemenea, previne formarea sporilor patogeni. Distrugerea agenţilor patogeni intrasoliu are loc în decurs de o oră după administrarea preparatului ARTEC
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Stroprea se recomandă a fi efectuată dimineaţa sau seara pe timp liniștit. Ca și în cazul altor fungicide, pentru a preveni apariţia rezistenţei la agenţi patogeni, se recomandă alternarea tratamentelor ARTEC 25 EC cu alte fungicide din alte grupe chimice care au un mecanism de acţiune diferit de strobilurine. Pentru evitarea apariţiei rezistenţei, respectaţi cu stricteţe recomandările, elaborate de companie.
COMPATIBILITATE: ARTEC 25 EC poate fi amestecat cu insecticide, acaricide și alte fungicide, precum și cu îngrășăminte și micronutrienţi pentru aplicare foliară. Cu toate acestea, în fiecare caz specific, compatibilitatea produselor amestecate trebuie verificată. Utilizarea ARTEC 25 EC în amestecuri cu fungicide pe bază de compuși organici - triazoli, fenilpiroluri, ditiocarbomati pirimidinamine, anilinopirimidine etc., crește semnificativ eficienţa tratamentelor și mărește intervalul dintre acestea. Prin aderarea la această strategie, este posibil să se reducă numărul de tratamente, să se reducă costul măsurilor de protecţie și să se obţină un control mai bun asupra bolii. ARTEC 25 EC nu este compatibil cu preparatele cu reacţie alcalină.
Nu folosiţi echipamentul pentru pulverizare la plantaţiile de măr după aplicarea produsului ARTEC 25 EC, deoarece unele soiuri de măr sunt extrem de sensibile la azoxistrobin chiar și la cantităţile reziduale!
COMBAT 25 EC
AVANTAJE: – posedă proprietăţi pronunţate de prevenţie și ameliorare, protejând în mod eficient culturile fructifere și viţa de vie de boli; – se aplică în timpul înfloririi, precum și în toate fazele dezvoltării culturii; – doză mică la hectar - reducerea semnificativă a încărcăturii de pesticide; – acţiune sistemică și curativă; – pătrundere rapidă (3 ore) în plantă; – rezistent la spălare prin ploaie; – nu posedă fitotoxicitate asupra culturilor agricole; – inhibă tipurile de ciuperci rezistente la benzimidazoli; – inofensiv pentru albini, are un efect cruţător asupra acarienilor prădători și nu provoacă o creștere a numărului de acarieni erbivori; – este o verigă importantă în protecţia integrată a pomilor fructiferi.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Se recomandă pulverizarea înainte și după înflorire, prima – în faza de boboc roz, următoarele – la intervale de 10-12 zile. Numărul maxim de tratamente în timpul perioadei de vegetaţie – nu mai mult de trei. Ultima pulverizare nu trebuie să fie mai târziu de 20 de zile înainte de recoltare. Efectul preparatului nu depinde de condiţiile meteorologice, dar la temperaturi de 12 °C și mai mici eficacitatea preparatului scade.
COMPATIBILITATE: Combat 25 EC poate fi amestecat cu insecticide, acaricide și alte fungicide, precum și cu îngrășăminte și micronutrienţi pentru aplicare foliară. Cu toate acestea, în fiecare caz, trebuie verificată compatibilitatea produselor amestecate. Utilizarea Combat 25 EC în amestecuri cu fungicide pe bază de compuși organici - strobilurine, fenilpiroluri, ditiocarbomati, pirimidinamine, anilinopirimidine etc. crește semnificativ eficacitatea tratamentelor și mărește intervalul dintre acestea. Prin aderarea la o astfel de strategie, este posibil să se reducă numărul de tratamente, să scadă costul măsurilor de protecţie și să se obţină un control mai bun asupra bolilor. Combat 25 EC nu este compatibil cu preparatele cu reacţie puternic alcalină sau puternic acidă.
MECANISM DE ACȚIUNE: COMBAT 25 EC este un fungicid sistemic cu efect preventiv și terapeutic. După pătrunderea în frunze, preparatul este redistribuit rapid în plantă. Substanţa activă inhibă biosinteza ergosterolului în membrana celulară al agentului patogen, care asigură protecţia plantelor timp de 6-8 zile.
NOVAZOL 10 EC
AVANTAJE: – posedă acțiune sistemică și curativă pronunțată; – asigură un nivel sporit de protecție a plantelor în perioada infecțiilor primare; – inhibă formele de ciuperci rezistente la benzimidazoli (carbendazim); – cel mai ecient produs din grupa triazolilor pentru combaterea făinării; – nu afectează fermentația și gustul vinului; – inofensiv pentru albine, are un efect cruțător asupra entomofagelor prădătoare; – doză mică la hectar – reduce semnicativă încărcătua de pesticide; – pătrundere rapidă (timp de 3 ore) în plantă; – rezistent la spălare de ploaie; – nu posedă acțiune totoxică asupra culturii.
MECANISM DE ACȚIUNE: NOVAZOL 10 EC este un preparat sistemic, pătrunde prin frunze și redistribuit în plantă. Substanţa activă inhibă biosinteza ergosterolului în timpul creșterii celulei fungice a agentului patogen.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Nu apare rezistenţa, cu condiţia respectării stricte a recomandărilor elaborate de companie. Ca și în cazul altor fungicide, pentru a preveni apariţia rezistenţei la agenţii patogeni, se recomandă alternarea tratamentelor cu NOVAZOL 10 KE cu fungicide din alte grupuri chimice, având un mecanism de acţiune diferit de triazoli.
COMPATIBILITATE: Produsul NOVAZOL 10 EC se amestecă cu insecticide, acaricide și alte fungicide, precum și îngrășăminte și oligoelemente pentru aplicare foliară, dar în prealabil se recomandă de efectuat testul compatibilităţii pentru fiecare amestec. Utilizarea NOVAZOL 10 EC în amestecuri cu fungicide pe bază de compuși organici - strobilurine, fenilpirole, ditiocarbomate, pirimidinamine, anilinopirimidine etc. crește semnificativ eficienţa tratamentelor și mărește intervalul dintre acestea. Prin aderarea la această strategie, este posibil să se reducă numărul de tratamente, să se reducă costu măsurilor de protecţie și să se obţină un control mai bun al bolii. NOVAZOL 10 EC nu este compatibil cu formulările puternic alcaline sau puternic acide.
AVANTAJE: – produs cu mod de acțiune nou, având mobilitate unică în plantă și acțiune translaminară; – eficacitate excelentă în combaterea rapănului și făinării la măr și păr; – asigură prezența substanței active în plantă pe o perioadă lungă, oferind protecție de durată; – rezistent la spălare și stabil în condiții climatice nefavorabile; – compatibilitate ridicată cu alte produse.
MECANISM DE ACȚIUNE: Face parte din grupa fungicidelor cunoscute ca SDHI – inhibitori ai succinat dehidrogenazei și actioneaza la nivel molecular, inhibând puternic germinarea sporilor, elongarea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea (toate stadiile principale ale cresterii și reproducerii ciupercii în dezvoltarea bolilor). Fluxapiroxad blochează producerea de energie a agentului patogen, mai specific, întrerupe funcţionarea normală a enzimei succinat dehidrogenaza (sau Complexul II al ciclului lui Krebs), întrerupând lanţul respiraţiei mitocondriale. Este o substanţă unică în clasa sa, deoarece are un mod unic de acţiune: moleculele sale pot lua conformaţii atât lipofile, cât și hidrofile, adaptându-se rapid și trecând cu ușurinţă de barierele membranare. Mai mult, substanţa activă se fixează puternic pe stratul ceros al frunzei, iar moleculele sale încep să se unească, formând cristale ce adera ferm la stratul ceros. Roua sau precipitaţiile mobilizează mici părţi ale substanţei active din depozitele de pe suprafaţa frunzei, asigurând, astfel, redistribuirea intensă a depozitelor de fluxapiroxad, deci o protecţie prelungită și de încredere. Determină atât răspândirea substanţei active pe suprafaţa frunzei, cât și absorbţia în stratul ceros și în ţesutul acesteia.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Pulverizator: folosiţi un pulverizator care să asigure distribuirea uniformă a soluţiei de lucru. Aplicarea tratamentelor: folosiţi volumul necesar din debitul soluţiei de lucru pentru a acoperi întreaga suprafaţă a plantei
COMPATIBILITATEA: NOVAFLUX 30 SC este compatibil cu majoritatea insecticidelor și fungicidelor, dar se recomandă de efectuat preventiv testul compatibilităţii pentru fiecare amestec.
DOLIN 400 SC
AVANTAJE: – acţiune rapidă (efectul apare în câteva ore după aplicare); – eficacitatea produsului este înaltă la efectuarea tratamentelor de primăvară devreme, începând cu faza de con verde până la începutul înfloririi, la temperatură de +10 °C; – nu se spală de ploaie nici măcar două ore după tratament, poate fi aplicat pe suprafaţa umedă a frunzelor; – temperaturile scăzute în timpul pulverizării sau în zilele următoare nu reduc eficienţa; – oprește procesul infecţios chiar și în cazurile în care remediile tradiţionale sunt eficiente.
MECANISM DE ACȚIUNE: Dodin inhibă dezvoltarea organismelor fungice chiar la începutul dezvoltării lor, prin denaturarea proteinelor individuale. Oprește procesul infecţios încă de la început, dar nu mai târziu de patru zile de la apariţia semnelor bolii. În același timp, se observă activitatea translaminară a preparatului – capacitatea de a pătrunde în partea inferioară a lamei de frunze, trecând prin ţesuturile frunzelor. Simultan cu acţiunea fungicidă, DODIN este un agent tensioactiv cationic și are proprietăţi adezive excelente, precum și capacitatea de a se răspândi pe suprafaţa frunzei, ceea ce îi permite să rămână pe frunze pentru o perioadă lungă de timp și să nu fie spălat de rouă și ploaie.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Stropirea se efectuează dimineaţa sau seara pe vreme caldă. Începutul procesării este în faza incipientă a conului verde, următorul – în faza de buton roz. La măr, este recomandat pentru primele două tratamente împotriva rapănului. Primul tratament se aplică la începutul înfloririi, iar al doilea tratament se aplică la fiecare șapte zile. La prune: DOLIN 400 SC este utilizat pentru prevenirea pătării roșii. Se recomandă utilizarea atunci când petalele cad, în timpul dezvoltării fructelor, dacă există presiune de infecţie sau imediat după recoltare.
COMPATIBILITATEA: Dodin poate fi combinat cu utilizarea majorităţii fungicidelor și insecticidelor în același timp. Varul este nedorit !!! Nu se recomandă un amestec cu caratan, deoarece acest lucru face dificilă efectuarea unei bune amestecări la pulverizare. Există recomandări pentru utilizarea dodinului în floricultură interioară și pentru tratarea pătării negri trandafirilor.
SURABI
AVANTAJE – funcţionează în faza de vapori, completând activităţile de luptă; – eficacitate cuprinzătoare împotriva făinării; – contribuie la vindecarea rănilor cauzate de făinare; – antisporulant împotriva făinării și inhibitor al atacului pathogen; – efect secundar asupra putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea); – amplitudinea maximă a eficacităţii: la 24 de ore după aplicare, comparativ cu produsele din aceeași grupă chimică.
MECANISM DE ACȚIUNE: Are un efect preventiv, împiedicând formarea apresorilor și creșterea hifelor fungice în celulele plantelor. De asemenea, are un efect terapeutic, oprind formarea a hifelor, miceliului și sporilor, dar se utilizează în scop profilactic.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: SURABI se utilizează în scop profilactic și are o acoperire bună.
COMPATIBILITATEA: Se amestecă cu alte fungicide sau insecticide. Se recomandă să citiţi tabelele de compatibilitate și să efectuaţi un test de compatibilitate pentru noul amestec. De asemenea, se recomandă utilizarea amestecului în întregime, imediat după gătire
AVANTAJE: – are efect preventiv, curativ și eradicator contra unei game largi de agenți patogeni; – poate fi utilizat în timpul înfloririi, precum și în toate fazele de dezvoltare a culturii; – previne eficient infecția repetată, grație procesului de suprimare a sporilor germinați; – eficacitatea produsului nu depinde de condițiile de temperatură; – posedă un efect protector de lungă durată, reducând frecvența tratamentelor; – posedă acțiune translaminară; – produs sigur pentru albine (inofensiv); – rezistent la spălare; – doză mică la hectar; – nu provoacă fitotoxicitate asupra culturii.
MECANISM DE ACȚIUNE: Strobilurinele sunt inhibitori ai respiraţiei celulare. Kresoxim-metil întrerupe transferul de electroni în lanţul respirator mitocondrial al celulelor ciupercilor fitopatogene. Substanţa activă este distribuită translaminar pe suprafaţa frunzei prin difuzie în faza gazoasă. Inhibă germinarea sporilor și apressoria fungică. De asemenea, preparatul are un efect antisporulator excelent.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Pulverizarea se efectuează dimineaţa sau seara pe timp liniștit. Ca și în cazul altor fungicide, pentru a preveni apariţia rezistenţei la agenţi patogeni, se recomandă alternarea tratamentului cu NOVAXIM 50 WG cu fungicide din alte grupe chimice care au un mecanism de acţiune diferit de strobilurine. Nu se remarcă apariţia rezistenţei, sub rezerva respectării stricte a recomandărilor elaborate de companie. Nu sunt permise mai mult de trei tratamente pe sezon de vegetaţie.
COMPATIBILITATEA: Produsul NOVAXIM 50 WG este amestecat cu insecticide, acaricide și alte fungicide, precum și îngrășăminte și microelemente pentru aplicare foliară, dar în prealabil se recomandă de efectuat testul compatibilităţii pentru fiecare amestec.Utilizarea NOVAXIM 50 WDG în amestecuri cu fungicide pe bază de compuși organici - fenilpirole, ditiocarbomate, pirimidinamine, anilinopirimidine, triazoli etc. crește semnificativ eficienţa tratamentului și mărește intervalul dintre tratamente. Prin aderarea la această strategie, este posibil să se reducă numărul de tratamente, să se reducă costul măsurilor de protecţie și să se obţină un control mai bun al bolii. NOVAXIM 50 WDG nu este compatibil cu preparatele care au reacţie puternic alcalină sau puternic acidă.
TVICI 62,5 WG
AVANTAJE: – fungicid sistemic și de contact, care combină două substanțe active extrem de eficiente, cu indicatori optimi de activitate; – combate o gamă largă de agenți patogeni care cauzează putregaiul fructelor și strugurilor în timpul sezonului de creștere și în timpul depozitării (Monilinia, Botrytis, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Alternaria, Trichothecium); – asigură păstrarea pe termen lung a fructelor în depozitare, precum și pe durata transportului; – termen de așteptare până la recoltare scurt (7–14 zile).
MECANISM DE ACȚIUNE: Ciprodinil este un ingredient activ unic, cu efect sistemic, care suprimă ciclul de viaţă al ciupercilor patogene. Blochează biosinteza aminoacizilor în timpul dezvoltării miceliului în ţesuturile plantelor. Fludioxonil este un agent de contact care prezintă activitate pe termen lung contra unei game largi de agenţi patogeni. Inhibă germinarea conidiilor și creșterea miceliului agenţilor patogeni, inclusiv Botrytis cinerea.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Stropirea trebuie efectuată preventiv, înainte de apariţia simptomelor bolii. Perioada acţiunii de protecţie a preparatului este de 7-10 zile. Procesaţi pomi fructiferi cu 15-20 de zile înainte de recoltare. În cazul unui nivel ridicat de infecţie a fructelor cu putregai, efectuaţi două tratamente, cu un interval de 7-10 zile. La viţa de vie PRIMA pulverizare trebuie efectuată înainte ca boabele să formeze struguri, când preparatul poate să ajungă pe creastă și să protejeze strugurele din interior. A DOUA pulverizare trebuie efectuată cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare. TVICI 62,5 WG prezintă un efect terapeutic în decurs de 36 de ore de la debutul infecţiei.
COMPATIBILITATE: Produsul TVICI 62,5 WG poate fi utilizat în amestec cu insecticide, fungicide, fertilizanţi pentru aplicare foliară, dar în prealabil se recomandă de efectuat testul compatibilităţii pentru fiecare amestic. Pentru a doua pulverizare, TWICH 62,5 WG se aplică singur.
BUSOL WG
AVANTAJE: – posedă un efect specific contra tuturor speciilor de rugini la cereale; – posedă un efect preventiv, terapeutic și eradicator (dacă nu au trecut mai mult de 72 de ore de la momentul infecției); – pătrunde rapid și se răspândește uniform în întreaga plantă; – eficiență înaltă contra principalelor boli ale rapiței, cerealelor, culturilor fructifere și viței de vie; – produs concentrat, cu conținut sporit de substanță activă; – doză mică la hectar – reducere semnificativă a încărcăturii de pesticide; – asigură o protecție stabilă pe termen lung și o recoltă bogată.
MECANISM DE ACȚIUNE: BUSOL WG este un fungicid sistemic cu efect profilactic și terapeutic. După pătrunderea în frunze, substanţa este redistribuită rapid în plantă. Substanţa activă inhibă biosinteza ergosterolului în membranele celulare ale agentului patogen. Posedă un mecanism special de acţiune, produsele pe bază de tebuconazol încetinesc dezvoltarea rezistenţei agenţilor patogeni la derivaţii triazolici.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Măr: se utiliează contra făinării (2-3 tratamente) cu un interval de 12-14 zile, începând cu desfacerea mugurilor sau la apariția primelor semne simptome. Vița de vie: se utilizează contra făinării, maximum trei tratamente. Primul tratament – înainte de înflorire, următorul – cu un interval de 12-14 zile. Rapița: se utilizează toamna, la apariția pe frunze a primelor simptome, pentru a inhiba infecția putregaiului negru și a mucegaiului și pentru sporirea rezistenței plantelor către iernare. Grâu: se utilizează împotriva unui complex de boli în timpul sezonului de creștere.
COMPATIBILITATE: BUSOL WG este compatibil cu majoritatea insecticidelor și fungicidelor, precum și cu îngrășăminte și microelemente pentru aplicare foliară, recomandate pentru utilizare pe grâu și viţă de vie. Cu toate acestea, în fiecare caz, preparatele mixte trebuie verificate pentru compatibilitate. Prin aderarea la această strategie, numărul de tratamente poate fi redus, costul total al măsurilor de protecţie, respectiv, poate fi diminuat și se poate obţine un control mai eficient asupra bolilor. BUSOL VDG nu este compatibil cu preparatele foarte alcaline sau foarte acide. Ultimul tratament se efectuează cu 7-14 zile înainte de recoltare.
AVANTAJE: – spectru larg de acţiune; – produs ideal pentru combaterea bolilor; – sistemic, rezistent la spălare de precipitaţii; – asigură protecţie completă și pe termen lung; – îmbunătăţește fotosinteza în planta; – îmbunătăţește asimilarea azotului; – sporește roada și calitatea ei; – efect protector și terapeutic.
MECANISM DE ACȚIUNE: Protioconazolul este un fungicid sistemic, aparţine clasei de triazoli și are un mecanism de acţiune de tip DMI – inhibarea sintezei sterolilor. Trifloxistrobin – din grupul chimic de strobilurine, are un efect preventiv și activitate mezostemică.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Pentru a obţine cele mai bune rezultate după utilizarea preparatului, este necesar să respectaţi termenii de utilizare. Pentru a obţine o eficienţă mai bună a ambelor ingrediente active, NOVA PRO, SC este utilizat de la faza apariţiei frunzei standard până la ieșirea în spic. Trifloxistrobin acoperă suprafaţa frunzei și previne penetrarea agenţilor patogeni pe suprafaţa frunzelor, iar Prothioconazolul, care se găsește în celulele frunzelor, controlează dezvoltarea miceliului în ele și penetrarea haustoriei. În dozele de consum recomandate este bine perceput de toate soiurile acestor culturi.
COMPATIBILITATE: Produsul NOVA PRO, SC poate fi amestecat cu mulţi regulatori de creștere, îngrășăminte lichide, insecticide, alte fungicide de contact și sistemice. Înainte de a pregăti soluţia de lucru, ar trebui să o verificaţi pentru miscibilitate! În dozele recomandate, preparatul este inofensiv pentru albine. Nu lăsaţi preparatul și reziduurile sale, precum și recipientele și ambalajele goale să pătrundă în bazinele acvatice.
FLEET 500 WG
AVANTAJE – activitate ridicată împotriva unei game largi de boli, inclusiv a bolilor de depozitare; – fiabilitate: rezistenţa la ploaie (ploaia torenţială la o oră după tratament nu reduce eficienţa tratamentului); – temperatura scăzută a aerului după tratament nu are un efect negativ; – manufacturabilitate: datorită proprietăţilor mezostemice, tratamentele pot fi efectuate în condiţii meteorologice schimbătoare; – umiditatea ridicată în timpul tratamentului este mai favorabilă decât periculoasă pentru eficienţa preparatului; – ușurinţă în utilizare.
MECANISM DE ACȚIUNE: Fungicidul are un efect mezostemic, care este exprimat în fixarea fungicidului pe suprafaţa frunzelor și fructelor datorită stratului de ceară, precum și a activităţii translaminare, care asigură o protecţie pe termen lung, care nu depinde de condiţiile meteorologice. Trifloxistrobin inhibă respiraţia mitocondrială în ciuperci, ducând la încetarea creșterii și a peirii. Fungicidul are un efect protector, terapeutic și profilactic.
PARTICULARITĂȚILE APLICĂRII: Preparatul este utilizat într-un sistem cu alte fungicide. Pulverizarea în perioada de vegetaţie înainte și după înflorire: -la diametrul fructului de 4 cm cu un interval de 9-10 zile; -la diametrul fructelor de peste 4 cm – 12-14 zile. Tratamente în timpul perioadei de vegetaţie – 28 zile, cu 14 zile înainte de recoltare. Pulverizarea în perioada de vegetaţie: primul tratament este preventiv, următorul – la un interval de 10-12 zile.
COMPATIBILITATEA: Compatibilă cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor, dar în fiecare caz specific compatibilitatea trebuie verificată în prealabil. În cazul în care formulările pe bază de trifloxistrobin sunt utilizate în amestecuri împreună cu alte forme preparative, acestea trebuie adăugate în următoarea ordine: mai întâi formularea pe bază de trifloxistrobin, după dizolvarea sa completă, pesticidele sub formă de pulberi umectabile și, în final, formulările lichide.
Rolfes Agri
Un cunoscut producător sud-african de o gamă largă de produse pentru agricultură. Scopul este dezvoltarea și producerea unor soluții moderne de cea mai înaltă calitate.
COMPOZIȚIE: Sulfat de cupru tribazic: 320 g/l (echivalent a 180 g/l cupru metalic) DOZA PRINCIPALĂ RECOMANDATĂ: (viţa de vie, pomi fructiferi, legume, culturi de câmp) Aplicare foliară: 3-5 l/ha.
IMPORTANŢA CUPRULUI ÎN AGRICULTURĂ: • Are rol fungicid şi bactericid. Combate un spectru foarte larg de boli. • Asigură necesarul nutritiv având rol de microfertilizant foliar. • Copflo Super SC poate fi utilizat pentru protecţia plantelor în agricultura ecologică / BIO fiind certificat conform EC834/2007. • Eficiență garantată. Nu apar forme rezistente ale patogenilor la utilizarea îndelungată a fungicidului Copflo Super SC.
DIMENSIUNILE PARTICULELOR ȘI EFICIENȚA TRATAMENTULUI: Cu cât dimensiunea particulelor de cupru este mai mică, cu atât este mai mare numărul de ioni activi de cupru ce acoperă suprafața plantei şi prin urmare, creşte eficacitatea fungicidă şi bactericidă. Particulele fiind foarte mici, gradul de acoperire şi aderenţă este îmbunătăţit iar eficienţa Copflo Super SC este optimă, suprafaţa de contact a fiecărui gram de substanţă activă fiind crescută. Dimensiunea medie a particulelor din Copflo Super SC este mai mică de 1 micron, majoritatea particulelor din Copflo Super SC fiind de 1000 de ori mai mici decât un milimetru.
MODUL DE ACŢIUNE AL COPFLO SUPER SC: • Copflo Super SC este un fungicid de contact care trebuie aplicat în suspensie apoasă, uniform, pe suprafaţa plantelor sau a fructelor înainte ca boala să se dezvolte, pentru a preveni infecţia. • Copflo Super SC este foarte eficient împotriva bolilor care au nevoie de umiditate excesivă pentru a se dezvolta (ex. mana). • Când există umiditate pe suprafaţa plantelor (de la ploaie, rouă, irigaţii) exudatele din pori formează acizi slabi care micşorează pH-ul şi stimulează acţiunea fungicidă şi bactericidă. • Solubilitatea produselor cuprice creşte pe măsură ce pH-ul scade, dizolvându-se încet pentru a elibera o cantitate constantă de ioni de cupru (Cu2+), atâta timp cât există umiditate pe plante. • Ionii de cupru au un mod multilateral de acţiune asupra unui spectru larg de agenţi patogeni . • Blochează funcţionarea enzimelor agenţilor patogeni. • Deblochează alţi ioni metalici din bio-molecule. • Modifică forma unor proteine. • Distruge membranele celulare ale patogenilor. • Gradul de acoperire cu cupru al plantelor şi perioada de protecţie depind de stadiul de vegetaţie şi de condiţiile meteo. De aceea este importantă repetarea aplicărilor cu doze ajustate pentru un control eficient al bolilor.
IMPORTANŢA ADJUVANŢILOR: Aplicarea unei suspensii omogene și stabile este cheia succesului. Pentru stabilizarea pH-ului şi creşterea eficienţei Copflo Super SC se recomandă folosirea în soluţia de stropit a adjuvantului Aqua Right 5 (100 ml/100 litri apă). Aqua Right 5 se adaugă înaintea tuturor celorlalte componente ale amestecului. Pentru sporirea aderenţei se recomandă aplicarea în combinaţie cu adjuvantul Aquastic (25-75 ml/100 litri apă). Aquastic se adaugă ultimul în soluţia de stropit. Aquastic nu se foloseşte la tratamente efectuate la mai puţin de 21 de zile până la recoltare.
COPFLO SUPER SC - AVANTAJE ȘI BENEFICII • Este o suspensie concentrată lichidă cu particule ultra fine. • Asigură o acoperire foarte bună a foliajului. • Are o aderenţă imediată. Nu este spălat ușor. • Se amestecă uşor şi are o suspensibilitate crescută. • Este miscibil imediat cu apa, având o formulare fără solvenţi organici, nu separă straturi. • Are un conţinut optim de cupru metalic - eficienţă maximă - impact minim asupra mediului. • Se poate folosi în agricultura BIO/ecologică. • Nu trebuie să fie supus unei reacţii chimice în rezervorul cu soluţie pentru a i se activa proprietăţile fungicide. • Formează uşor suspensii omogene şi stabile în apă. • Formulare lichidă - uşor de măsurat. • Nu produce praf.
SULFOSTAR® 800 SC
COMPOZIȚIE: Sulf (S) - 800 g/l
DOZA GENERAL RECOMANDATĂ: (viţa de vie, pomi fructiferi, legume, culturi de câmp) Aplicare foliară: 3,0 – 6,0 l/ha
MODUL DE ACŢIUNE AL SULFOSTAR 800 SC ÎMPOTRIVA FUNGILOR: • Sulfostar 800 SC afectează procesele energetice având un efect toxic asupra fungilor prin blocarea proceselor respiratorii. • Acțiune rapidă, efectul maxim fiind la 3 ore după tratament. • Sulful acţionează prin intermediul vaporilor emanaţi care blochează respiraţia fungilor. • Sulfostar 800 SC este un fungicid preventiv, cu acţiune de contact şi trebuie aplicat înainte de apariţia infecţiei.
ACŢIUNE SECUNDARĂ INSECTICIDĂ: • Sulfostar 800 SC are un efect secundar insecticid împotriva acarienilor şi tripşilor. • Dioxidul de sulf (SO2 ) degajat de Sulfostar 800 SC este mai greu decât oxigenul (O2 ) şi asfixiază insectele dăunătoare. • Sulful este cunoscut pentru efectul iritant asupra insectelor. • Sulfostar 800 SC este foarte eficient împotriva tripşilor şi acarienilor şi mai puţin eficient împotriva insectelor foarte mobile.
IMPORTANŢA NUTRITIVĂ A SULFULUI ÎN AGRICULTURĂ: În general, necesarul de sulf (S) al plantelor este de 10 ori mai mic decât cel de azot (N), dar deficienţa de sulf împiedică dezvoltarea culturilor la fel de sever ca şi deficienţa de azot (N). Sulful nu are mobilitate în plante, de aceea trebuie să fie furnizat în mod constant, de la răsărire până la maturitatea culturilor. Deficienţele de sulf apărute în orice perioadă de dezvoltare a culturilor, pot duce la o scădere a recoltelor. Sulful este esenţial anumitor funcţii ale plantelor: • este un component structural al proteinelor şi peptidelor. • este activ în conversia azotului (N) anorganic în proteine. • este catalizator al procesului de formare a clorofilei. • stimulează formarea nodulilor la leguminoase. • este un component structural în compuşii care dau mirosul şi aroma specifică usturoiului şi cepei.
DE CE ALEGEM SULFOSTAR 800 SC?
Suspensie lichidă concentrată de sulf.
Superconcentrat: 800 g/l sulf elementar.
Particule mici, uniforme: 2-5 microni.
Excelente proprietăţi adezive şi de umectare.
Acoperire foarte bună a foliajului.
Formează suspensii uniforme şi stabile în apă.
IMPORTANŢA ADJUVANŢILOR: • Pentru stabilizarea pH-ului şi creșterea eficienţei tratamentului se recomandă folosirea în soluţia de stropit a adjuvantului Aqua Right 5 (100 ml/100 litri apă). • Aqua Right 5 se adaugă înaintea tuturor celorlalte componente ale amestecului. • Pentru sporirea aderenţei se recomandă aplicarea în combinaţie cu adjuvantul Aquastic (25-75 ml/100 litri apă). • Aquastic se adaugă ultimul în soluţia de stropit. • Aquastic nu se foloseşte la tratamente efectuate la mai puţin de 21 de zile până la recoltare.
SULFOSTAR 800 SC - AVANTAJE ȘI BENEFICII : • Este o suspensie concentrată lichidă (800 g/l sulf). • Se măsoară şi se toarnă uşor. • Se dispersează imediat în apă formând o soluţie de stropit omogenă şi stabilă. • Nu produce praf. • Este compatibil cu alte pesticide. • Este un fungicid preventiv şi funcţionează prin contact şi prin acţiunea vaporilor. • Particulele de dimensiuni micronice asigură o excelentă eficacitate a produsului. • Poate fi aplicat în doze mai mici decât majoritatea produselor cu sulf şi se poate folosi în programe de combatere integrate şi/sau ecologice (BIO). • Particulele micronizate asigură o distribuţie uniformă pe suprafaţa plantelor şi reduce posibilitatea apariţiei arsurilor pe frunze. • Se va evita aplicarea produsului la temperaturi mai ridicate de 28-30 oC